DE OORSPRONG VAN SALAMI
Salami is de benaming voor gedroogde worst van Italiaanse oorsprong. Het Italiaanse woord is de meervoudsvorm van salame, dat 'gezouten vlees' betekent.
Oorspronkelijk werd salami gemaakt van een mengsel van varkensvlees en zout, dat in een darm aan de lucht werd gedroogd. Dit om de houdbaarheid van vlees te verlengen, bij het gebrek aan koeling. Geleidelijk zijn er vele soorten salami's met elk een eigen mengsel van kruiden en zout ontstaan. Sommige variaties worden van rundvlees gemaakt, terwijl bij andere typen rundvlees en varkensvlees worden gemengd. Salami kan knoflook bevatten, maar bij de meeste origineel Italiaanse soorten is dat niet het geval.
In veel landen buiten Italië wordt salami gemaakt, maar vaak uiteraard onder andere namen, of met de naam van de streek erbij. Zoals saucisson sec, fuet en chorizo. Een Amerikaanse vorm van de Italiaanse salami heet pepperoni.
Salami Fuet Sauccison Sec Droge Worst ONVERPAKT
Kijk ook eens naar onze non-food producten voor handig snijden, bewaren en serveren.
Salami Fuet Sauccison Sec Droge Worst VACUÜM VERPAKT
Vacuüm verpakte ongesneden worsten hebben een label met t.h.t.-datum. Denk erom het is tenminste houdbaar tot. Het betekent dus niet dat de worst na betreffende datum ongeschikt is voor consumptie. Als geur en smaak in orde zijn is consumptie verantwoord, ook al is de t.h.t.-datum ruim overschreden. Deze datum is indicatief.
Gesneden Vleeswaren VACUÜM of ATMOSFERISCH VERPAKT
Bewaar gesneden vleeswaren in de ijskastbij een temperatuur van 2-4°C. . De t.h.t.-datum staat op de verpakking. Let wel! het is tenminste houdbaar tot. Na deze datum is de inhoud niet direct ongeschikt voor consumptie.
Gebruik bij het snijden altijd een scherp mes. Met een bot mes gaat kracht een rol spelen en zijn de gevolgen bij uitschieten groot, dan blijkt het mes toch scherp te zijn.
Snijd eventueel eerst een stuk af van de gewenste grootte. Snij in de lengterichting een ondiepe snede alleen door het omhulsel, zodat dat makkelijker kan worden verwijderd. Bij fuets kan het omhulsel blijven. Leg de worst vlak op een vlakke snijplank en houd deze met gebogen vingers vast. Snij daarna mooie plakjes, door het mes heen en weer te bewegen zonder te veel te drukken. Het mes moet het werk doen.
Probeer de plakjes niet flinterdun te snijden, dat lukt waarschijnlijk niet, maar het is ook niet de bedoeling. Wat dikkere plakjes van 3 tot 5 millimeter hebben wat meer tijd nodig in de mond, en pas dan komt de echte smaak naar boven....
Of gebruik een speciale salamisnijder, dat werkt bijzonder makkelijk en is daarnaast ook een showelement op tafel. Iets wat een toegevoegde waarde is bij een gezellig samenzijn. In onze shop zijn verschillende modellen verkrijgbaar.
SERVEERTIPS