TIPS

Bewaartips



DE OORSPRONG VAN SALAMI


Salami is de benaming voor gedroogde worst van Italiaanse oorsprong. Het Italiaanse woord is de meervoudsvorm van salame, dat 'gezouten vlees' betekent.

Oorspronkelijk werd salami gemaakt van een mengsel van varkensvlees en zout, dat in een darm aan de lucht werd gedroogd. Dit om de houdbaarheid van vlees te verlengen, bij het gebrek aan koeling.  Geleidelijk zijn er vele soorten salami's met elk een eigen mengsel van kruiden en zout ontstaan. Sommige variaties worden van rundvlees gemaakt, terwijl bij andere typen rundvlees en varkensvlees worden gemengd. Salami kan knoflook bevatten, maar bij de meeste origineel Italiaanse soorten is dat niet het geval. 

In veel landen buiten Italië wordt salami gemaakt, maar vaak uiteraard onder andere namen, of met de naam van de streek erbij. Zoals saucisson sec, fuet en chorizo. Een Amerikaanse vorm van de Italiaanse salami heet pepperoni.



BEWAARTIPS



Salami    Fuet   Sauccison Sec  Droge Worst                 ONVERPAKT

 

Bewaar salami's op een koele (5-15°C.) droge plaats met weinig luchtstroming. Dus niet in de ijskast. De worst is dan in feite eindeloos houdbaar en zal alleen steeds verder indrogen. Het is een kwestie van smaak tot op welke mate van droging de worst nog een acceptabele kwaliteit heeft. Zolang de worst droog is, is er geen sprake van bederf, enkel van verduurzaming. Daarom zijn worsten met een droog omhulsel ook na de t.h.t.-datum nog prima te consumeren.

Als een salami toch vochtig en misschien wel plakkerig is duidt dat op schimmelvorming, maar zelfs dan hoeft dat niet te beteke-

nen dat de worst bedorven is. Het is in feite een verdere schimmelrijping zoals dat ook bij kazen het geval kan zijn. De salami wordt hierdoor vaak scherper van smaak. Was zonodig de buitenkant af en verwijder het omhulsel. Als de worst een acceptabele smaak heeft, niet zuur, ranzig of te scherp, is deze nog prima geschikt voor consumptie.

Kijk ook eens naar onze non-food producten voor handig snijden, bewaren en serveren.


Salami    Fuet   Sauccison Sec  Droge Worst            VACUÜM VERPAKT


Vacuüm verpakte ongesneden worsten hebben een label met t.h.t.-datum. Denk erom het is  tenminste  houdbaar tot. Het betekent dus niet dat de worst na betreffende datum ongeschikt is voor consumptie. Als geur en smaak in orde zijn is consumptie verantwoord, ook al is de t.h.t.-datum ruim overschreden. Deze datum is indicatief.

Vacuüm verpakte ongesneden worsten kunnen prima in de ijskast bewaard worden, omdat het product afgesloten is, is de koeling niet van invloed op droogte/vochtigheid van de worst. Koeling zorgt er echter wel voor dat het verzuringsproces, dat plaats vindt in de vacuümverpakking vertraagd wordt. Het verdient daarom aanbeveling de worsten gekoeld te bewaren.

Zelfs kunnen deze worsten in de diepvries, bij -18°C. bewaard worden. Het verduurzamingsproces wordt dan nagenoeg stil gezet.

Als de worsten worden ontdooit, uitgepakt en wat aan de lucht worden gedroogd, is het product weer klaar voor consumptie.

Er is enig kwaliteitsverlies bij deze manier van bewaren, maar dat is alleszins acceptabel als je het afzet tegen de verlengde houdbaarheidstermijn.


Gesneden Vleeswaren                                                   VACUÜM of ATMOSFERISCH VERPAKT



Bewaar gesneden vleeswaren in de ijskastbij een temperatuur van 2-4°C. . De t.h.t.-datum staat op de verpakking. Let wel! het is tenminste houdbaar tot. Na deze datum is de inhoud niet direct ongeschikt voor consumptie.

 


SNIJTIPS


Gebruik bij het snijden altijd een scherp mes. Met een bot mes gaat kracht een rol spelen en zijn de gevolgen bij uitschieten groot, dan blijkt het mes toch scherp te zijn.

Snijd eventueel eerst een stuk af van de gewenste grootte. Snij in de lengterichting een ondiepe snede alleen door het omhulsel, zodat dat makkelijker kan worden verwijderd. Bij fuets kan het omhulsel blijven. Leg de worst vlak op een vlakke snijplank en houd deze met gebogen vingers vast. Snij daarna mooie plakjes, door het mes heen en weer te bewegen zonder te veel te drukken. Het mes moet het werk doen.

Probeer de plakjes niet flinterdun te snijden, dat lukt waarschijnlijk niet, maar het is ook niet de bedoeling. Wat dikkere plakjes van 3 tot 5 millimeter hebben wat meer tijd nodig in de mond, en pas dan komt de echte smaak naar boven....


Of gebruik een speciale salamisnijder, dat werkt bijzonder makkelijk en is daarnaast ook een showelement op tafel. Iets wat een toegevoegde waarde is bij een gezellig samenzijn. In onze shop zijn verschillende modellen verkrijgbaar.



SERVEERTIPS

Share by: